Vrienden van Duchenne | Duchenne
16562
page-template-default,page,page-id-16562,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-theme-ver-6.5,wpb-js-composer js-comp-ver-4.3.5,vc_responsive
 

Duchenne

Wat is Duchenne

Duchenne is een erfelijke spierziekte, die je vanaf je geboorte hebt. Je mist een eiwit in je spieren en de informatie hoe je dit eiwit moet maken staat op je X-chromosoom. Als je Duchenne hebt staat er een foutje op je X-chromosoom. Meisjes hebben twee X-chromosomen en jongens maar één en daardoor hebben jongens wel Duchenne en meisjes bijna nooit want die hebben nog een tweede X-chromosoom waar hun lichaam de informatie voor het eiwit dystrofine kan vinden.

 

Als je de ziekte van Duchenne hebt breken je spieren steeds verder af, je wordt steeds minder sterk en minder valide. Over het algemeen verschijnen de eerste klinische symptomen al tussen de 18 maanden en 3 jaar en tot op heden is nog geen medicatie gevonden om dit proces te stoppen.

 

Voor meer informatie over Duchenne, de stichting, de activiteiten en over de research verwijzen we je naar de site www.duchenne.nl.